Meniu Închide

Îngrijirea corectă a bebelușului

În timpul cursului de îngrijire a bebelușului din maternitate, mama va învăța de la Educatorul Perinatal SAMAS informații corecte despre igiena, nevoile de hrană și de somn ale acestuia.

Conform studiului UNICEF despre mortalitatea infantilă publicat în 2016, 80 % dintre decesele copiilor mai mici de un an pot fi prevenite prin educație pre sau post natală.

De asemenea, se știe că cea mai mare temere a mamei după naștere este legată de îngrijirea bebelușului și satisfacerea nevoilor acestuia pentru a-l crește sănătos. Un bebeluș plânge pentru a semnala o nevoie, care poate fi pentru hrană, confort, căldură, prezența mamei, durere, boală, frică.

Mamele învață cum să răspundă în mod corect, cu încredere, acestor nevoi ale bebelușului. Acestea află informații despre cum să spele bebelușul și cât de des, despre îngrijirea cordonului ombilical, cum să-i facă toaleta ocular, nazală, a urechilor și a corpului,  care este temperatura camerei pentru copil, cum să-l îmbrace să nu-i fie frig, dar nici prea cald, să-l ia în brațe de ori câte ori e nevoie, fără teama ”că se obișnuiește”, cum să procedeze dacă nou-născutul are colici, cum să-l protejeze de posibile accidente.

Obiectivul cursului este și acela de a o ajuta pe mamă să nu se teamă de acest nou început, să știe că o relație profundă cu copilul se clădește din primele clipe de viață și că este bazată pe sinceritate, încredere, protecție și iubire și că primele 1000 de zile ale acestuia sunt esențiale în dezvoltarea și sănătatea sa pe viitor.