Meniu Închide

Inspirat de succesul modelului din Finlanda și adaptat la specificul local, programul Cutia Bebelușului oferă sprijin material și informații importante despre sănătatea, bunăstarea mamei și a nou-născutului din familiile aflate într-o situație vulnerabilă.

272 de comunități vulnerabile din județele Botoșani, Suceava, Neamț și Bacău vor primi Cutia Bebelușului, iar părinții vor avea, astfel, un sprijin esențial în primele luni de viață ale copilului lor.

Finanțat de:

Implementat de:

Pentru înscrierea în programul Cutia Bebelușului, se va accesa secțiunea potrivită:

Dacă vrei să ne ajuți să ducem Cutia Bebelușului și în familii vulnerabile din alte comunități, trimite BEBE prin SMS la 8844 și donează 2 euro

Cutia Bebelușului salvează vieți. Implică-te! Poți să ajuți!

150 de sms-uri = 1 cutie

Cutii donate
10
SMS-uri primite
7000

Cutia Bebelușului schimbă vieți

Cutia Bebelușului este un concept ce presupune intervenția în comunitățile vulnerabile, în familii care au nevoie de sprijin, pentru ele și nou-născuții lor. Ajutorul pe care îl propune Asociația SAMAS, prin programul Cutia Bebelușului, înseamnă: un pachet plin cu produsele de care copilul are nevoie în primele 3 luni de viață, un pat sigur pentru el, o relație sănătoasă cu cadrele medicale și actorii importanți din comunitate, precum și informații esențiale ce țin de creșterea și dezvoltarea copilului (despre alăptare, etape de dezvoltare, igienă adecvată, controale medicale periodice etc).

Informațiile pe care le primesc părinții care intră în program, precum și alte detalii relevante legate de puericultură, le găsiți în link-urile alăturate.

Context

Cutia Bebelușului a schimbat viețile a generații de părinți din Finlanda, în cei peste 83 de ani de când programul se desfășoară în această țară, ca politică publică de combatere a mortalității infantile.

Asociația SAMAS este organizația care a introdus conceptul la nivel național în România, iar Cutia Bebelușului a fost accesibilă și la noi.

Cutia Bebelușului, un program al Asociației SAMAS

Programul Cutia Bebelușului a fost inițiat în 2018, prin eforturile Asociației SAMAS și ale partenerilor săi strategici, din zona finanțatorilor, cadrelor medicale sau a unor actori media importanți.

Lansarea oficială a programului a avut loc în ziua de 1 iunie a anului 2019, când 300 de familii vulnerabile din Buftea, Filiași, Pitești, Ploiești, Drobeta Turnu Severin și Castelu au primit Cutia Bebelușului, cu produse și informații.

Până acum, 660 de nou-născuți și părinții lor au primit șansa unui început sigur și sănătos, produse și informații esențiale legate de alăptare și îngrijire.

Alte cifre importante din program:

  • 240 – Cutia Bebelușului, complet echipate au ajuns la mame din Ucraina și bebelușii lor, prin colaborarea cu organizații caritabile din Ucraina și România, în urma campaniei desfășurate de Asociația SAMAS în februarie – aprilie 2022.
  • 120 – Cutia Bebelușului au ajuns, în perioada noiembrie 2021 – aprilie 2022, prin proiectul Cutia de BINE, desfășurat de Asociația SAMAS în cadrul programului „În Stare de Bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, la mame vulnerabile din județul Bacău. În Moinești, Comănești, Onești, Târgu Ocna, comunele Parava, Urechești, Blăgești, Bârsănești, Buda și Poiana Negustorului, am ajutat tinerele mame vulnerabile să ofere un start mai bun în viață bebelușilor pe care i-au adus pe lume.

Statistici relevante

În România, un bebeluș moare la fiecare 8 ore, conform datelor INSP (2019), iar mii de nou-născuți din România pleacă de la maternitate, pentru a ajunge în paturi insalubre, pe care, de multe ori, le împart cu părinții, frații mai mari sau chiar cu bunicii.

O importantă cauză a mortalității infantile este lipsa monitorizării sarcinii – aproximativ 40% dintre viitoarele mame nu merg la medic sau fac primul control de sarcină în maternitate, înainte de naștere.

Educația este cel mai sigur mod de a provoca schimbarea – conform UNICEF (raport global – 2016), 80% din cauzele mortalității infantile pot fi prevenite prin educație și programe de sprijin.

Bebelușii din familii vulnerabile au nevoie să crească în siguranță!

Cutia Bebelușului este un concept ce îmbină sprijinul material cu cel educațional, iar mii de părinți din România au nevoie de această inovație socială.

Poți susține și tu Cutia Bebelușului:

  • trimiți un SMS la 8844 cu textul BEBE – 2 euro, plată lunară
  • donezi direct pe site (sus, în dreapta acestei pagini)
  • redirecționezi 3,5% din impozitul pe profit, completând acest formular

Îngrijirea corectă a bebelușului

În timpul cursului de îngrijire a bebelușului din maternitate, mama va învăța de la Educatorul Perinatal SAMAS informații corecte despre [...]

Consilierea în alăptare

Laptele matern este cea mai bună hrană pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului. Deși hrănirea la sân a bebelușului este un proces natural, cunoștințele despre alăptare nu apar de la sine [...]

Un pat sigur pentru primele 3 luni

O mare parte dintre copiii născuți în comunitățile sărace nu au acasă un pat al lor care să le ofere siguranța de care au nevoie [...]

Toate cele necesare în primele 3 luni

În CUTIA Bebelușului sunt împachetate produsele necesare îngrijirii copilului în primele luni de viață, dar și produse de mare ajutor pentru mamă. Iată ce conține cutia [...]

Testimoniale

„Plângeam acum două zile pentru că nu știam de unde să fac rost de câțiva bănuți să-i cumpăr hăinuțe, un șampon și ce-i mai trebuie. Nu aveam rămase decât de la frățiorii lui câteva hăinuțe și alea uzate.”

Află mai multe despre Cutia Bebelușului, direct de la mamele din program

Partener strategic al programului Cutia Bebelușului: Împreună din prima zi - Fundația OMV Petrom

Sponsori Cutia Bebelușului (2019 - 2023)

Parteneri media Cutia Bebelușului (2019 - 2023)