Meniu Închide

Consilierea în alăptare

Laptele mamei este cea mai bună hrană pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului. Deși hrănirea la sân a bebelușului este un proces natural, cunoștințele despre alăptare nu apar de la sine.

Laptele matern este un aliment complet, întotdeauna proaspăt și la îndemână, mereu la temperatura ideală. Ușor digerabil și steril, laptele matern protejează bebelușul de infecții microbiene, virotice și fungice, reduce riscul de alergii și astm bronșic. În plus, susține dezvoltarea sistemului osos și contribuie la buna dezvoltare și funcționare a sistemului cardiovascular al bebelușului, datorită conținutului ridicat de fier, lactoferină, acizi grași polinesaturați și vitamina K. Studiile arată că bebelușii alăptați fac mai puține otite, sunt, în medie, mai inteligenți decât colegii lor de generație și au o mai bună acuitate vizuală.

Bebelușii alăptați sunt mai feriți de riscul de obezitate. Alăptarea oferă sugarului ocazia de a-și stabili necesarul de hrană, în funcție de necesitățile organismului său, iar compoziția laptelui matern asigură toți nutrienții de care cel mic are nevoie. Alăptarea este importantă și pentru dezvoltarea psiho-emoțională a bebelușului, apropierea de mamă oferindu-i celui mic siguranța și confortul de care are nevoie pentru a se putea dezvolta și a explora lumea.

Alăptarea are numeroase beneficii și pentru mamă: previne hemoragiile post-partum și ajută la revenirea uterului la dimensiunile de dinainte de sarcină, reduce riscul apariției cancerului de sân și ovarian, precum și riscul de declanșare a osteoporozei sau sclerozei multiple.

Alăptarea depinde, însă, de o bună inițiere și de cât de frecvente și regulate sunt stimularea sânului și drenarea laptelui din sân. Astfel, alăptarea funcționează pe baza cererii (drenării eficiente a sânului). Cu cât sânii sunt stimulați și goliți mai des de bebelușul care suge, cu atât mama va avea mai mult lapte.

Educatorii Perinatali SAMAS oferă gratuit mămicii consilierea în alăptare, o vor învăța să atașeze bine copilul la sân, poziția potrivită pentru o alăptare eficientă, îngrijirea și masajul sânului, satisfacerea nevoii de hrană a acestuia la cerere, nu la 3 ore.