Meniu Închide

Asociația SAMAS lansează “Cutia Călătoare”, o campanie de donații prin SMS pentru programul CUTIA Bebelușului

Asociația SAMAS lansează “Cutia Călătoare”, o campanie de strângere de fonduri prin SMS pentru programul CUTIA Bebelușului. Inițiativa are ca scop strângerea unui număr de 100.000 de SMS-uri, necesare pentru echiparea a 1800 de cutii care vor ajunge la bebelușii aflați în nevoie. Donațiile se pot face prin trimiterea unui SMS la 8844 cu textul BEBE, valoarea unui SMS fiind de 2 euro.

Misiunea Asociației SAMAS este ca toți copiii să aibă aceleași șanse la viață și la o dezvoltare sănătoasă, întrucât un bebeluș nu poate decide când va veni pe lume, nu își poate asigura un “bun venit” și tot ceea ce are nevoie atunci când se naște. Astfel, la 1 iunie 2019, Asociația a adus în România, în 22 de maternități din întreaga țară, conceptul de CUTIA Bebelușului. Aceasta combină sprijinul material acordat familiilor din medii defavorizate în primele trei luni din viața bebelușului cu educația pentru îngrijirea corectă a acestuia și ajutorul pentru alăptarea exclusivă oferite de rețeaua de Educatori Perinatali SAMAS.

CUTIA Bebelușului este dotată cu produse pentru echiparea pătuțului bebelușului (saltea, cearșaf, pilotă, pătură), produse de igienă și de îngrijire pentru copil, produse de igienă și îngrijire pentru mamă, îmbrăcăminte, scutece, jucării, lista detaliată putând fi vizualizată aici.

200 de cutii au fost echipate și oferite până acum, iar alte 1800 de cutii au plecat astăzi în căutarea bebelușilor care au nevoie de ele, într-o călătorie care se va sfârși doar în momentul în care se va obține finanțarea necesară pentru a putea fi echipate, împachetate și trimise în casa bebelușilor din comunitățile defavorizate sau cu mame aflate în situații dificile.

“CUTIA Bebelușului nu e doar o cutie. Este siguranță, este sănătate, este speranță. Ea merge la bebelușii pe care acasă nu îi așteaptă nimic în afară de dragostea mamelor care i-au născut. Bebelușii vor dormi protejați în pătuțul așternut de noi în cutie și vor fi mai bine îmbrăcați și îngrijiți cu lucrușoarele pe care le punem în ea. Dar ei sunt prea mici ca să vină la noi. De aceea, cutia trebuie să călătorească spre ei, iar pentru asta avem nevoie de ajutorul oamenilor”, declară Ana Măiță, Consilier pentru Drepturile Mamelor în cadrul Asociației SAMAS.

Pentru echiparea unei cutii sunt necesare 100 de SMS-uri și 1 voluntar, care să ajute la împachetarea acesteia. Astfel, cei care doresc să contribuie cu donația lor, o pot face prin trimiterea unui SMS cu textul BEBE la 8844, iar cei care doresc să se ofere voluntari pentru pregătirea cutiilor de livrare o pot face prin completarea formularului disponibil aici.

Mai multe informații despre Asociația SAMAS, despre CUTIA Bebelușului și despre călătoria acesteia spre bebelușii care au nevoie de ea pot fi vizualizate pe www.programsamas.ro, www.cutiabebelusului.ro, dar si pe pagina de Facebook Asociatia SAMAS Sanatate pentru Mame si Sugari sau pe contul de Instagram cutia_calatoare.

 

Despre Asociația SAMAS

Asociația SAMAS este organizația nonprofit care a dezvoltat prima rețea națională de educatori perinatali (din rândul asistenților medicali și moașelor), specializați în educația prenatală și postnatală, în nutriția mamei și copilului. Obiectivele Asociației pe termen lung sunt: creșterea ratei de alăptare exclusivă, informarea corectă a mamelor despre procesul nașterii, îmbunătățirea stării de sănătate a mamei, dar și a bebelușului, printr-o nutriție echilibrată din timpul sarcinii, cât și postnatal.

Asociația SAMAS oferă cel mai extins program de sănătate și sprijin pentru mame și sugari în primele 1.000 de zile, înainte și după naștere, atunci când pot fi puse bazele unei vieți sănătoase a viitorului adult. Activitatea educatorului SAMAS este inspirată din modelul occidental de educație și sprijin al gravidelor și proaspetelor mame. În țări precum Franța, Germania, Austria sau Elveția, peste 70% din mame apelează la servicii similare.

În paralel, Asociația SAMAS și-a propus extinderea Rețelei de Educatori Perinatali SAMAS, oferind burse de formare cadrelor medicale (asistenți medicali și moașe), care, în urma cursurilor intensive și a perioadei de practică, devin Educatori Perinatali Certificați SAMAS, cu acreditarea Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR).

Rezultatele Asociației SAMAS în perioada 2013 – 2018:

  • 6 Centre Regionale SAMAS: în București, Pitești, Iași, Bistrița, Timișoara, Cluj
  • 7 Școala Mamei SAMAS, parteneriate cu maternități publice în: Bacău, Medgidia, Drobeta Turnu Severin, Roșiorii de Vede, Iași, Pitești, Șimleul Silvaniei, Botoșani
  • 800 de Educatori Perinatali au făcut cursurile SAMAS
  • Peste 20 de orașe din țară sunt cuprinse în Rețeaua SAMAS
  • 18704 mame au participat la cursurile SAMAS în peste 20 de orașe
  • Asociația SAMAS a oferit educație și sprijin perinatal unui număr de 5636 de gravide și mame din medii defavorizate în 8 orașe la nivel național.

Asociația a fost înființată datorită extinderii și dezvoltării Programului SAMAS, inițiat de Fundația Crucea Albă, Fundația Nutricia și Crucea Roșie – Filiala Sector 6, susținut de Danone Ecosystem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *